Klik hier voor het complete blogoverzicht
21-08-2014

Er dreigt een tekort aan zonnepanelen

 

Er dreigt een tekort aan zonnepanelen

Na jaren van een overschot aan zonnepanelen dreigt er voor het eerst sinds 2006 wereldwijd een tekort aan zonnepanelen.

Dit schrijft persbureau Bloomberg.

Het overschot zorgde ervoor dat zonnepanelen tegen ontzettend lage prijzen werden verkocht. Zonne-energie werd zo een interessante investering voor particulieren.

Het zorgde ook voor een malaise bij bedrijven in de zonnesector. Sommige fabrikanten en verkopers gingen failliet en de bedrijven die overbleven schreven rode cijfers.

Massale overcapaciteit

Fabrikanten zijn zich nu aan het opmaken voor een tekort in de markt. “Het overschot van zonnecellen en zonnemodules is zeker opgedroogd”, aldus Stefan de Haan, analist bij onderzoeksbureau IHS. “De massale overcapaciteit bij fabrikanten is verdwenen.”

Producenten van zonnepanelen hebben nu een capaciteit van ongeveer 59 gigawatt. De vraag zal de komende tijd stijgen naar dit niveau, verwachten analisten.

Nederlandse zonnepanelen

Toen dit voor de laatste keer gebeurde in 2006 was er ‘maar’ een productiecapaciteit van 1,5 gigawatt. Chinese fabrikanten haalden toen miljarden aan financiering

Onlangs bleek uit de laatste inventarisatie van de Nederlandse markt voor zonnepanelen dat de prijs lijkt te stabiliseren en niet meer fors daalt zoals eerder vaak wel het geval was. Van januari tot april van dit jaar werden zonnepanelen zelfs een duurder.

In de drie maanden van januari tot april 2014 is de prijs met 2,9 procent gestegen naar 1,09 euro per wattpiek.

Dit blijkt uit de marktinventarisatie van Stichting Monitoring Zonnestroom. Het gaat om 1 van de weinige prijsstijgingen die ooit gemeten is.

Eind januari werd nog een gemiddeld prijs gemeten van 1,06 euro per wattpiek. Toen veranderde de prijs ook nauwelijks.

Sinds 2011, toen de stichting begon met de inventarisatie, is de gemiddeld prijs van een zonnemodule met 52,3 procent gedaald. Dit betekent dat een zonnepaneel van 500 euro nu 250 euro kost, zo geeft Wilfried van Sark, mede-opsteller van het rapport.

Omvormers bewogen ook nauwelijks in prijs in Nederland. Ze werden gemiddeld 0,3 procent goedkoper. Sinds 2011 is de prijs van een omvormer gedaald met 18,3 procent naar een gemiddelde van 0,37 euro per wattpiek.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Plaats een reactie

Vul de uitkomst van de onderstaande som in *