Klik hier voor het complete blogoverzicht
30-05-2013

EU-lidstaten tegen importheffing zonnepanelen

EU-lidstaten tegen importheffing zonnepanelen

De meerderheid van de EU-landen lijkt tegen het voornemen van de Europese Commissie om zonnepanelen uit China te belasten met een forse invoerheffing te zijn.

Volgens diplomaten in Brussel en een rondgang van persbureau Reuters zijn minstens 15 lidstaten tegen het plan van eurocommissaris Karel de Gucht (Handel). Het dagelijks bestuur van de EU stelt dat Chinese fabrikanten met staatssteun hun producten op de Europese markt dumpen onder de kostprijs.

Op die manier concurreren ze de Europese industrie kapot, wat banen kost en op de langere termijn de markt kan ondermijnen, vindt Brussel. De Gucht wil daarom op korte termijn een importheffing van gemiddeld 47 procent invoeren. Frankrijk en Italië zien het plan wel zitten, maar een meerderheid van de lidstaten waaronder Duitsland, Groot-Brittannië en Nederland ziet meer in onderhandelingen met China. Ze willen hun grote handelsbelangen niet op het spel zetten voor de kwestie rond de zonnepanelen.

Een woordvoerder van De Gucht zegt dat China de EU-lidstaten onder druk zet. De zegsman benadrukt dat het de rol van de commissie is om onafhankelijk te blijven, externe druk te weerstaan en het bredere plaatje in het oog te houden, ten bate van Europa, zijn bedrijven en arbeiders. De bevoegdheid om importheffingen op te leggen ligt overigens in handen van De Gucht. In theorie kan hij dat ook doen zonder steun van de lidstaten.

Het gaat om een lobby van een paar Europese fabrikanten, waar ca 30.000 mensen hun brood mee verdienen.
Inmiddels is aangetoond dat er ruim 280.000 mensen in de Europese installatie wereld hun werk zullen verliezen bij het in werking zetten van heffingen. Alsof de bouw nog niet genoeg getroffen is.

Het lijkt een persoonlijke overwinning te moeten worden van De Gucht. Alleen al de periode waarin er onderhandeld zou moeten worden met de chinezen, 6 maanden, legt de markt compleet plat. Zouden de politici eens kunnen bedenken waar al die mensen hun brood mee moeten verdienen in de periode dat ze bezig zijn beslissingen te nemen?

Voor de installatiewereld is geen wachtgeld regeling….

De Europese Commissie zal op 5 juni een beslissing nemen.

 

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Plaats een reactie

Vul de uitkomst van de onderstaande som in *