Klik hier voor het complete blogoverzicht
06-03-2015

FIOD doet invallen!

Gepubliceerd: 06 maart 2015

De  Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft donderdag op meerdere locaties in Friesland invallen gedaan in een onderzoek naar fraude met zonnepanelen uit China.

Dat meldt de FIOD vrijdag.

Een importeur uit Friesland wordt ervan verdacht Chinese zonnepanelen in te voeren en daarbij de geldende invoerheffingen te ontduiken. Het gaat daarbij om een bedrag van vermoedelijk 1,2 miljoen euro.    

De zonnepanelen komen uit China via Maleisië en Taiwan Nederland binnen. De Chinese fabrikant heeft waarschijnlijk geen overeenkomst gesloten met de Europese Unie, waardoor er een invoerheffing van 65 procent betaald moet worden.

De FIOD verdenkt het bedrijf ervan de panelen te hebben overgeladen in Maleisië en Taiwan in andere container met nieuwe en dus vervalste stickers, vrachtbrieven facturen en oorsprongs-certificaten. Door de indruk te wekken dat de panelen uit die twee landen komen, zou de invoerheffing worden ontdoken.

Bij de doorzoekingen heeft de opsporingsdienst digitale apparaten in beslag genomen. 

Maatregelen

De Europese Commissie, verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding binnen de EU, heeft in 2013 enkele maatregelen genomen om het dumpen van goedkope Chinese zonnepanelen te stoppen.

Extra invoerheffingen moet de concurrentie bevorderen. Onder voorwaarden krijgt een aantal Chinese fabrikanten vrijstelling van deze zogenoemde antidumpingheffing.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Plaats een reactie

Vul de uitkomst van de onderstaande som in *