Klik hier voor het complete blogoverzicht
30-04-2014

Nederlandse boer loopt nog niet warm om abestdaken

april 29, 2014 | Door | 0 Comments Meer

AMSTERDAM – Nederlandse boeren lopen nog niet warm om asbestdaken op de boerderijen af te bouwen en zonnepanelen op het dak te leggen.

Een boerderij met enorm veel zonnepanelen

C: Irish Typepad

Dit blijkt uit antwoorden die staatssecretaris Wilma Mansveld (Milieu) heeft gestuurd naar de Tweede Kamer in antwoord op vragen uit het parlement.

De regeling ‘Asbestdak eraf, zonnepanelen erop’ ging voor de meeste provincie in rond 1 juli 2013. Flevoland stelde het project 1 september open en Gelderland sloot zich vanaf 1 oktober aan.

Er is nu voor 430.000 vierkante meter aan asbestdaken van boerderijen vervangen met zonnepanelen. Als de aanvragen die in de procedure zitten mee worden geteld komt dit aantal op 1 miljoen vierkante meter.

Streven van 97 miljoen vierkante meter

Het doel is om 4 miljoen vierkante meter aan dak per jaar te vervangen met zonnepanelen. Het uiteindelijke streven is om in 2024 de 97 miljoen vierkante meter asbestdak die in 2012 nog op de boerderijen lag te hebben vervangen, hoewel er ook mogelijkheden zijn om dit te doen zonder te investeren in zonnepanelen.

Mansveld verwacht dat de doelstelling in 2024 ook gewoon gehaald gaat worden en ziet geen noodzaak voor aanpassingen van de bestaande regelingen.

Volgens de staatssecretaris is er een aanlooptijd nodig voor agrariërs. “Gezien de interesse in de regelingen en de benodigde tijd om te komen tot een beslissing vind ik het gebruik totnogtoe niet verontrustend”, aldus Mansveld.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Plaats een reactie

Vul de uitkomst van de onderstaande som in *