Klik hier voor het complete blogoverzicht
26-03-2014

TNO: Veel zonnepanelen onveilig bevestigd

TNO: Veel zonnepanelen onveilig bevestigd

maart 25, 2014 | Door | Reageer Meer

AMSTERDAM- Veel zonnepanelen in Nederland zijn onveilig bevestigd. Bouwkundigen van TNO waarschuwen voor het verkeerd bevestigen van zonnepanelen op een hellend dak.

Zonnepanelen 8 (blok)Dit vertelt een woordvoerder dinsdag aan de Groene Courant. Harde cijfers over het aantal problematische installaties ontbreken.

“Deze waarschuwing doen we op basis van onze mensen die bepaalde situaties zijn tegengekomen in het land”, aldus de voorlichter.

“Bouwkundig deskundigen die bijvoorbeeld betrokken zijn bij de constructie van daken kwamen wel eens installaties tegen waarvan ze niet helemaal zeker waren of het wel veilig was.”

Voorwaarschuwing

De woordvoerder benadrukt ook dat het een “voorwaarschuwing” is. “We gaan uit van het eigen verantwoordelijkheidsgevoel. Het idee is dus dat we problemen voor zijn.”

Mensen die vermoeden dat een zonne-installatie verkeerd is bevestigd kunnen overleggen met een  installateur hoe de situatie is.

‘Niet-constructieve’ deel van het dak

De problemen ontstaan volgens TNO wanneer zonnepanelen aan het ‘niet-constructieve’ deel van het dak worden bevestigd. Dit zijn bijvoorbeeld de panlatten, waar de dakpannen op rusten, en het dakbeschot, waar de panlatten weer op bevestigd zijn.

Panlatten zijn niet geschikt om dergelijk systemen aan te bevestigen. De sterkte en kwaliteit zijn vaak niet bekend en ze zijn uitsluitend geschikt voor het dragen van dakpannen.

Breken van de lat

Het bevestigen van relatief zware zonne-energieproducten, waarbij de belasting vaak geconcentreerd aangrijpt, levert een groot risico op het breken van de lat.

“Bij harde wind of als mensen erop gaan staan kan een gevaarlijke situatie ontstaan. Voor het materiaal, maar ook voor personen. Dit risico wordt steeds groter omdat steeds meer huiseigenaren ervoor kiezen om stroom en/of warm water met behulp van zonne-energie op te wekken.”

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Plaats een reactie

Vul de uitkomst van de onderstaande som in *