Klik hier voor het complete nieuwsoverzicht
01-10-2012

20 miljoen voor versnelde asbestsanering staldaken

 

Staatssecretaris Atsma stelt 20 miljoen euro beschikbaar voor het verwijderen van asbestgolfplaten op boerderijdaken.
 
Voorwaarde is wel dat de vernieuwde daken van zonnepanelen worden voorzien. Atsma: “Hiermee slaan we twee vliegen in één klap: het voor de gezondheid mogelijke risicovolle asbest wordt gesaneerd en agrarische ondernemers gaan duurzaam energie produceren."
 
2024 geen asbest
De aangekondigde impuls houdt verband met het besluit dat over twaalf jaar alle asbestdaken moeten zijn opgeruimd. Momenteel ligt er naar schatting nog zo’n 130 miljoen vierkante meter asbesthoudende daken en gevelpanelen in Nederland, waarvan driekwart op boerderijen en andere agrarische bedrijfsgebouwen. In een brief aan de Tweede Kamer laat Atsma weten dat hij 2024 kiest als jaar waarin alle asbestdaken uit Nederland verdwenen moeten zijn. Het is dan een halve eeuw nadat het materiaal op z’n populairst was (’70-’80) en dertig jaar nadat asbest verboden werd als bouwstof (1994). Alle asbestdaken zijn dan economisch afgeschreven.
 
4 miljoen m²/jaar
De staatssecretaris baseert zijn voornemen om de daken per 2024 op te ruimen op een maatschappelijke kosten-batenanalyse die hij heeft laten uitvoeren. Daaruit blijkt dat het zonder wettelijke verplichting nog tot 2044 zou duren voordat alle asbestdaken vervangen zijn; het huidige tempo van vervanging is zo’n 4 miljoen vierkante meter per jaar. Het versneld saneren neemt de gezondheidsrisico’s weg, maar kost extra geld. Voor veel boeren betekent het immers dat ze hun dakbedekking eerder moeten vernieuwen dan technisch noodzakelijk is. Atsma wil hen stimuleren om tegenover dat verlies een nieuwe, duurzame inkomstenbron te plaatsen, namelijk zonne-energie.
 
Zonne-energie
Geld uit de nieuwe regeling van Atsma mag uitsluitend gebruikt worden voor het verwijderen van asbest; de provincies zullen het geld echter alleen verstrekken voor asbestsaneringen die gepaard gaan met een investering in zonne-energie. De verwachting is dat de subsidie zorgt voor een verdubbeling van de 4 miljoen vierkante meter asbest die jaarlijks vervangen wordt.
 

Lees hier de PDF

 

Categorie: Algemeen