Klik hier voor het complete nieuwsoverzicht
04-01-2013

Handelsconflict over Chinese zonnepanelen verergert

Handelsconflict over Chinese zonnepanelen verergert

Er is zoveel belangstelling voor zonne-energie, een van de meest kenmerkende technologieën van de XXe eeuw, dat de Europese Unie en China zich inmiddels gedragen als “zonnekrijgers”, kopt de Frankfurter Rundschau. De krant voorspelt “het grootste handelsconflict uit de geschiedenis.”


Europa vindt Chinese subsidies buitensporig

Het geschil draait om de subsidies die Beijing verstrekt aan de Chinese zonne-industrie. De Europeanen vinden de subsidies buitensporig en vrezen dat buitenlandse fabrikanten hierdoor van de markt gestoten worden. De Chinese producenten van zonnepanelen profiteren van miljarden dollars aan leningen zonder dat ze daarvoor veel garanties hoeven af te geven. De krant schrijft over dit systeem: Ze zijn er binnen een paar jaar in geslaagd niet alleen hun achterstand ten opzichte van de Europeanen weg te werken, maar ze zelfs in te halen. Ze leveren nu dezelfde kwaliteit, maar dan 30% goedkoper. […] Meer dan 80% van de in Europa geïnstalleerde zonnepanelen komt tegenwoordig uit China.


Klacht wegens dumping

Gealarmeerd door het faillissement van een van de marktleiders uit de sector, het Duitse Q-Cells, slaan de Europeanen terug. Op intitatief van het bedrijf Solarworld, heeft de Europese federatie bij de Europese Commissie een klacht ingediend wegens dumping. Brussel zou in de komende maanden tot sancties kunnen besluiten. Maar, schrijft de krant: De effecten daarvan zouden gigantisch zijn. Met een marktaandeel van 70% is Europa veruit de grootste markt voor zonnepanelen. Daarentegen laat ook China zijn spierballen zien door te dreigen met een proces tegen Europese producenten van silicium, een van de belangrijkste bestanddelen van zonnecellen.


Handelsoorlog dreigt

En daarmee houdt het geschil niet op. Er gaan geruchten dat de Chinezen de Europese auto-industrie gewaarschuwd zouden hebben dat een boycot van Chinese zonnepanelen ernstige gevolgen voor hen zouden kunnen hebben. Een escalatie die de Frankfurter Rundschau zorgen baart: Als Beijing zich inschikkelijk toont en zijn staatsbedrijven terugfluit, kan het goed aflopen. Maar in het ergste geval hangt ons een algemene handelsoorlog boven het hoofd.

Bron: Presseurop

Categorie: Algemeen