Klik hier voor het complete nieuwsoverzicht
14-05-2013

Importtarieven klap voor Nederlandse PV-branche

De voorlopige Europese importtarieven op Chinese zonnepanelen lopen op tot 67 procent. Zo krijgt Suntech een tarief van 48,6 procent voor haar kiezen. Dit blijkt uit EU-documenten die de Wall Street Journal in haar bezit heeft. De krant spreekt van tarieven tussen de 37,3 en 67,9 procent. Mocht dit kloppen, dan is dit een zware klap voor de Europese en Nederlandse PV-industrie. De export vanuit China zal naar verwachting gaan stokken en de prijzen van zonnepanelen zullen (sterk) stijgen. Hiermee wordt de propositie van zonne-energie verzwakt. Dit terwijl de branche de afgelopen twee jaar goede zaken in Nederland heeft kunnen doen.

Wat is er aan de hand?

De Europese Commissie heeft ingestemd om per 6 juni Chinese zonnepanelen extra te gaan belasten. Importen moeten nu al geregistreerd worden bij de Nederlandse douane. Reden voor de maatregel is wat de EC ‘dumping van zonnepanelen noemt’, het aanbieden van zonnepanelen door Chinese fabrikanten onder de kostprijs. Volgens EU-commissaris De Gucht is dit bewezen. Het Duitse Solarworld heeft in mei vorig jaar een klacht hierover ingediend, waarop de EC een onderzoek is gestart naar deze dumpingpraktijken. In augustus dit jaar volgt het definitieve onderzoeksrapport. De importmaatregel loopt hier nu al op vooruit. Overigens moeten de lidstaten in december nog definitief akkoord gaan met deze voorlopige heffingen. Dan wordt ook besloten voor welke termijn deze ingaan. De maximaal termijn is 5 jaar.

Tarieven

Volgens de Wall Street Journal gaat het om verschillende heffingen. De tarieven lopen uiteen van 37,3 procent tot 67,9 procent. De krant maakt alvast het volgende lijstje:

 • Suntech Power Holdings: +48,6 procent
 • LDK Solar: + 55,9 procent
 • Trina Solar: +51,5 procent
 • JingAo Solar: + 58,7 procent

Het is onbekend welk tarief een fabrikant als Yingli, waarmee veel Nederlandse bedrijven werken, voor haar kiezen krijgt. Deze zal in ieder geval boven de 37,3 procent liggen, is de verwachting. Volgens de Wall Street Journal maakt de EC een onderscheid tussen bedrijven die aan het Europese onderzoek hun medewerking hebben verleend of niet. Chinese bedrijven die hun medewerking hebben verleend, moeten een tarief van 47,6 procent betalen. Bedrijven die dat niet hebben gedaan, krijgen het hoogste tarief van 67,9 procent in hun maag gesplitst.
Persbureau Reuters citeert Jason Cai, analist bij adviesbureau Solarzoom: “Bij een importtarief van 47 procent is geen enkel Chinees bedrijf meer bereid te exporteren naar Europa”.

Klap in het gezicht

Veel Nederlandse importeurs en handelaren zijn afhankelijk van Chinese import. De aanstaande tarieven zijn een harde klap voor de branche. Importen vanuit China worden duurder, en dat zal in de prijs zijn weerslag krijgen. Bedrijven zullen hun hele inkoop moeten gaan reorganiseren en hun heil moeten gaan zoeken in andere landen om te overleven. Ook de propositie van zonne-energie als duurzame energiebron, wordt door de importtarieven verzwakt. Veel consumenten en ook bedrijven hebben nog hun bedenkingen over de rentabiliteit van deze techniek, vanwege de relatief lange terugverdientijd. Deze nieuwe maatregel vanuit Europa helpt niet en verzwakt de propositie van zonne-energie.

Inventarisatie

Energiebusiness heeft een kleine inventarisatie gedaan van Nederlandse spelers die Chinees fabrikaat aanbieden. Vooraf moet wel benadrukt worden dat dit aanbieders zijn die transparant zijn over hun aanbod. Er zijn ook aanbieders op de markt, ook aangesloten bij branchevereniging Holland Solar, waar het voor de klant (op de website) niet duidelijk is wie de fabrikant is.

 • Een van de grootste aanbieders op de Nederlandse markt, Oskomera Solar Power Solutions, biedt vijf merken zonnepanelen aan, waarvan er vier Chinees zijn: Yingli, JA Solar, Suntech en CSUN. Oskomera is onder meer leverancier van de collectieve actie ‘123energie’ van Vereniging Eigen Huis.
 • Maar ook de collectieve inkoopactie van Natuur & Milieu, met leveranciers, is geheel afhankelijk van Chinees fabrikaat, in dit geval Yingli.
 • Een andere speler in het collectieve actiesegment, Metdezon, biedt ook het merk XuYang, naar eigen zeggen een ‘A-merk’.
 • Energieker biedt vier merken aan, waaronder twee Chinees: Yingli en JA Solar.
 • Green Focus biedt drie merken aan, waaronder Yingli.
 • Ook SolarClarity biedt vijf merken aan, waaronder twee Chinees: ET Solar en ReneSola.
 • Ook het Duitse IBC Solar, maar ook actief in Nederland, handelt voornamelijk in Suntech, Yingli en Trina Solar. Udo Mohrstedt, CEO van het Duitse IBC Solar, reageerde op Reuters dan ook getergd: “Protectionisme werkt als vergif voor de zonne-industrie. Alleen in Duitsland worden met deze maatregel 70.000 banen in gevaar”.

Vrije handel

Holland Solar reageert op haar website als volgt op de berichtgeving: ‘Holland Solar is van mening dat een vrije, transparante en eerlijke mondiale markt uiteindelijk leidt tot een gezonde marktontwikkeling voor zonnestroom. Oneigenlijke subsidiëring van producerende bedrijven en dumpingpraktijken bij de afzet dragen hieraan niet bij en moet zo snel mogelijk stoppen. Een importheffing is een strafmaatregel maar helaas ook een belemmering voor vrije handel’.

Minimumprijs als alternatief?

Of de soep zo heet wordt gegeten als opgediend, is de vraag. Reuters verwacht dat De Gucht sowieso de komende maanden met de Chinezen in gesprek gaat. Yi Xiaozhun, de Chinese ambassadeur in de Wereldhandelsorganisatie, nam al een voorschot en noemt het besluit ‘een vergissing’ en ‘protectionisme is een verkeerd signaal aan de wereld’. De Chinese regering in Peking maant ook tot ‘voorzichtigheid’.
Op de achtergrond spelen ook grotere belangen. Duitsland en Frankrijk willen hun export naar China verhogen en willen niet dat hun relatie met China verstoord wordt door deze kwestie. Naar verwachting zal De Gucht onder druk nog met de Chinezen in gesprek gaan. Diplomaten denken dat deze gesprekken kunnen leiden tot een minimumprijs voor zonnepanelen in Europa als compromis. Of er binnen de EU deze ruimte nog is, is de vraag.

Bronnen: Reuters / Wall Street Journal

 

Categorie: Algemeen