Klik hier voor het complete nieuwsoverzicht
25-03-2014

Nieuwe eisen brandveiligheid stallen

Bouwbesluit stelt nieuwe eisen aan brandveiligheid stallen

Nieuw te bouwen stallen of dierenverblijven die verbouwd worden, moeten door een aanscherping van het Bouwbesluit vanaf 1 april aanstaande voldoen aan strengere eisen rond de brandveiligheid.
In het Bouwbesluit wordt de categorie ‘lichte industrie’ uitgebreid met een aparte subcategorie voor het bedrijfsmatig houden van dieren. De regelgeving voor deze categorie wordt op de volgende twee punten aangescherpt:

1. Bij nieuwbouw moet de technische ruimte minimaal 60 minuten brandwerend zijn.
2. Bij nieuw- en verbouw moeten constructieonderdelen van en aankleding in stallen tenminste voldoen aan brandklasse B (dit was klasse D).

De achterliggende gedachte van de strengere eis aan de technische ruimte is dat in deze ruimte vaak brand ontstaat als gevolg van kortsluiting.

Snel verspreiden van brand
De tweede aanscherping is ingevoerd omdat een brand in een stal zich vaak snel kan uitbreiden via de constructieonderdelen of de aankleding. De bestaande brandveiligheidseisen blijken niet tot nauwelijks bij te dragen aan het verminderen van het risico voor de dieren in het geval brand uitbreekt op een veebedrijf.

De gangbaar toegepaste isolatiematerialen bij dak- en plafondisolatie van veestallen veroorzaken na contact met vuur een bijzonder snelle uitbreiding van brand en snelle verstikking van de dieren door rook en giftige gassen, zo blijkt uit een rapport over de brandveiligheid voor dieren van de Wageningen Universiteit.

 

Categorie: Algemeen