Klik hier voor het complete nieuwsoverzicht
26-02-2014

ook laag asbest niveau is gevaarlijk

Nieuw onderzoek toont aan dat ook zeer lage asbestniveaus gevaarlijk zijn

 

Uit nieuw onderzoek, onlangs gepubliceerd in het Journal of Occupational and Environmental Medicine, blijkt dat blootstelling ook aan de laagste niveaus van asbest nog steeds een groot gezondheidsrisico vormt.

Hoewel al tientallen jaren onderzoek wordt gedaan naar de gevaren van asbest zijn er altijd nog vragen over het risico op kanker bij een lage blootstelling. De belangrijke conclusie van het nieuwe onderzoek is dat het verband tussen asbest en mesothelioom, long- en strottenhoofdkanker werd bevestigd bij relatief lage niveaus van cumulatieve blootstelling.

De studie gebruikte gegevens van de langlopende Nederland Cohort Studie van 58.279 Noorse mannen tussen 55 en 69 jaar oud. Om het verband tussen asbest en kankerrisico te bepalen, vergeleken de onderzoekers het arbeidsverleden van al deze mannen met de asbest-blootstellingsmatrices van de verschillende beroepen die zij hebben uitgeoefend. Vervolgens werden de waarschijnlijke niveaus van blootstelling aan asbest vergeleken met het aantal voorkomende gevallen van mesothelioom en diverse andere vormen van kanker.

Na 17,3 jaar follow-up
Na een follow-up van ruim zeventien jaar waren er 132 gevallen van mesothelioom, 2324 gevallen van longkanker, en 166 gevallen van strottenhoofdkanker(larynx) geregistreerd. Hoewel zeer zeldzaam, wordt mesothelioom beschouwd als de meest dodelijke van de aan asbest verbonden kankers vanwege zijn snelle progressie en weerstand tegen standaard behandelingen. Van de drie onderzochte typen kanker waren slechts twee subtypen - long adenocarcinoom (een vorm van longkanker) en stembandkanker - geassocieerd met hogere niveaus van langdurige blootstelling aan asbest.

Zeer lage asbestniveaus
Voor mesothelioom en alle andere categorieën van long- en larynxcarcinoom, waren zelfs de laagste niveaus van blootstelling aan asbest genoeg om de ziekte te veroorzaken. Volgens de onderzoekers kunnen blootstelling aan zeer lage asbestniveaus worden geassocieerd met een verhoogd risico van pleuraal mesothelioom, longkanker en larynx kanker.

Het US EPA (het federale agentschap van de Verenigde Staten dat belast is met de bescherming van de volksgezondheid en de bescherming van het milieu) heeft verklaard dat alle niveaus van blootstelling aan asbest potentieel riskant zijn. Ze hebben strenge richtlijnen gesteld voor de behandeling en verwijdering van asbest en geadviseerd dat doe-het-zelvers bij huisrenovaties in alle gevallen een professioneel asbestsaneringsbedrijf inhuren om het risico op mesothelioom te minimaliseren.

Categorie: Algemeen