Energiemanagement

Bespaar kosten, verhoog uw duurzaamheidsprofiel en versterk uw concurrentiepositie met een een energiemanagementsysteem op maat van Energie+dak

Zakelijke zonnepanelen kopen?

Energiemanagementsystemen

Optimaliseer uw energiebeheer voor maximaal rendement

Was energieverbruik vroeger nog een gegeven kostenpost die eventueel verlaagd kon worden door besparende maatregelen, tegenwoordig is er veel meer mogelijk om proactief de energie-efficiëntie te vergroten. Dankzij de opkomst van zonnepanelen en accu’s kunt u zelf energie opwekken en dit opslaan voor later gebruik, of terugleveren aan het net. Zo komen we op het gebied van energiemanagementsystemen, een belangrijke expertise van Energie+dak. Door de integratie van technologieën zoals sensoren, slimme meters en software helpen we uw energiebeheer te optimaliseren en maximaal rendement te behalen. Klinkt goed? Laten we beginnen!

Zakelijke zonnepanelen

Ook investeren in zonnepanelen?

Steeds meer bedrijven investeren in zonne-energie. Wij zorgen dat die duurzame keuze geen onnodige spanning oplevert. Weten wat het rendement dan wél is? Vul het formulier hiernaast in of gebruik onze offertetool.

*Bij het versturen van het formulier gaat u akkoord met ons Privacyverklaring

Zonnepanelen zakelijk

Waarom is energiemanagement belangrijk?

Energie is een onmisbaar onderdeel van ieders bedrijfsvoering, van de agrarische sector en de industrie tot en met de commerciële sector, overheid, gezondheidszorg en onderwijsinstellingen. Wat het doel van uw organisatie ook is, inzicht is de basis voor een efficiënte bedrijfsvoering. Energiemanagementsystemen geven inzicht in energieverbruik, -opslag en -opwekking, waar u als energiemanager slim op kunt inspelen om zo het rendement uit zonne-energie te maximaliseren.

Een energiemanagementsysteem op maat van Energie+dak brengt de volgende voordelen:

  • Kostenbesparing: Efficiënt energiebeheer leidt tot lagere energiekosten door optimalisatie van verbruik, opwekking, opslag en afgifte.
  • Duurzaamheid: Het minimaliseert de ecologische impact door het gebruik van fossiel-arme energiebronnen en zo de uitstoot te verminderen.
  • Betrouwbaarheid: Doordacht energiemanagement zorgt voor een betrouwbare energievoorziening door het beheer van pieken, het minimaliseren van onbalans en het efficiënt gebruiken van energieopslag.
  • Compliance: Onze energiemanagementsystemen helpen bedrijven te voldoen aan regelgeving en normen voor energie-efficiëntie en milieu-impact.
  • Concurrentievermogen: Energiemanagement verbetert uw operationele efficiëntie en kan gunstig zijn voor uw reputatie, waardoor uw concurrentiepositie wordt versterkt.

Zonne-energie monitoren met SynaptiQ

Efficiënt energiebeheer begint met monitoring. In onze energiebeheersystemen maken we gebruik van SynaptiQ, een krachtige tool ontwikkeld door 3E, om uw zonne-energiesysteem te optimaliseren en zo energiekosten te verlagen. De tool kan data van verschillende bronnen verzamelen en deze helpen analyseren om betere beslissingen te kunnen nemen over uw zonne-energie-installatie:

  • Zonnepanelen: SynaptiQ kan de prestaties van uw zonnepanelen in realtime monitoren, waardoor u inefficiënties of defecten snel kunt opsporen.
  • Omvormers: De tool kan data van omvormers verzamelen om de energieproductie te analyseren en te optimaliseren.
  • Weerstations: SynaptiQ kan weerdata van KNMI integreren om de impact van weersomstandigheden op uw zonne-energieproductie te analyseren.

Slimme meter

Een ander onderdeel van energiemanagementsystemen is de slimme meter. Deze verzamelt real-time gegevens over energieverbruik en communiceert dit via een netwerk aan de gebruiker en de energieleverancier. Ook SynaptiQ kan data van uw slimme meter verzamelen om uw energieverbruik in realtime te monitoren. Hiermee krijgt u inzicht in uw energieverbruik op verschillende tijdstippen, waarmee u bijvoorbeeld piekverbruik of inefficiënte apparatuur kunt opsporen. 

Haal alles uit uw energiemanagementsysteem

Met de verkregen data en inzichten uit SynaptiQ kunt u de energieproductie van uw zonnepanelen optimaliseren, afgestemd op uw energiebehoefte. Ook helpen de inzichten bij het slim opladen en ontladen van uw zonnepanelen-accu. Als een zon die door de wolken breekt openen zich onder andere de volgende mogelijkheden:

Curtailment

Curtailment is een benaming voor maatregelen die bedrijven kunnen nemen om hun energieverbruik te verminderen op bepaalde momenten, bijvoorbeeld om overbelasting van het elektriciteitsnet te voorkomen of kosten te minimaliseren. Curtailment kan worden opgelegd door het energiebedrijf tijdens periodes van piekvraag of tekort aan aanbod, maar met de inzichten uit uw energiemanagementsysteem kunt u ook pro-actief aan curtailment doen.

Peak shaving

Peak shaving is een strategie waarbij het maximale vermogen tijdens piekuren wordt verminderd om kosten te verlagen. Een accu kan hierbij worden ingezet om de piek van het energieverbruik af te vlakken. Uw voordeel: binnen de toegewezen capaciteit van de netbeheerder blijven en zo kostbare boetes vermijden.

Piekverbruik opvangen met zonnepanelen

Inspelen op de apexmarkt

De prijzen voor energie zijn dynamisch en kunnen per moment op de dag verschillen. De "apexmarkt" is de hoogste of piekperiode van de energiemarkt, wanneer de energie het duurst is. Met behulp van uw energiemanagementsysteem kunt u strategieën implementeren om uw energieverbruik te verminderen en/of uw eigen energieproductie te verhogen tijdens de apexmarkt. Zo bespaart u kosten en profiteert u van gunstigere tarieven buiten deze piekperiode.

Verdienen op de onbalansmarkt

Met uw energiemanagementsysteem weet u precies hoeveel energie u nodig heeft, opwekt en in opslag heeft op ieder moment van de dag. Dit geeft u de mogelijkheid om flexibel in te spelen op de vraag van de energiemarkt. Door deel te nemen aan de onbalansmarkt kunt u extra inkomsten genereren door uw opgeslagen energie op strategische momenten vrij te geven.

Optimaliseer energiebeheer met Energie+dak

Met een op maat gemaakt energiemanagementsysteem van Energie+dak bent u klaar om de toekomst van energiebeheer tegemoet te treden. Bespaar kosten, verhoog uw duurzaamheidsprofiel en versterk uw concurrentiepositie door te profiteren van onze expertise en geavanceerde technologieën. Laten we samen de mogelijkheden verkennen om uw energiebeheer te optimaliseren en maximaal rendement te behalen.

Wij helpen u graag!

Heeft u vragen over zonnepanelen of sandwichpanelen? Wellicht staat uw vraag bij onze veelgestelde vragen. Heeft u een andere vraag? Stel deze gerust, we helpen u snel!

Offerte aanvragen?

We hebben een tool gemaakt zodat u snel een maatwerkofferte aan kunt vragen.

Vraag offerte aan

*Bij versturen gaat u akkoord met de privacyverklaring