Heeft u al zonnepanelen? Zo verhoogt u het rendement!

Heeft u al zonnepanelen? Zo verhoogt u het rendement!

Als u het rendement van uw zonnepanelen optimaal wilt houden, dan is onderhoud van de zonnepanelen essentieel

9 tips voor schoonmaken zonnepanelen

Schoonmaken zonnepanelen? April is hét moment om uw zonnepanelen de jaarlijkse reinigingsbeurt te geven. De zonnige 6 maanden staan voor de deur en die maanden zorgen voor 75% van de jaarlijkse opbrengst. Beter met schone zonnepanelen de zomer door dan met bevuilde panelen.
Veel leveranciers van zonnepanelen geven  aan dat een flinke regenbui je zonnepanelen automatisch reinigt, ze zijn zogenaamd ‘zelf reinigend’. Het schoonmaken van de zonnepanelen is zogenaamd niet nodig. Nu regent het in Nederland (gelukkig) veel, maar toch moeten we onze auto regelmatig wassen, ook als deze stilstaat. En al eerder hebben wij onderzocht dat het jaarlijks schoonmaken van zonnepanelen een extra rendement van 3% tot 5% oplevert

Is het reinigen van zonnepanelen de moeite waard?
Laten we even uitgaan van een gemiddelde situatie van  15 zonnepanelen. Die leveren jaarlijks circa 3.500 kWh. Dit is een opbrengst van circa € 825,-. Als de reiniging 3 tot 5% rendement oplevert, dan zou de jaarlijkse reinigingsbeurt ongeveer € 40 mogen kosten. Echter, als de zonnepanelen al een paar jaar niet schoongemaakt zijn, dan heeft het natuurlijk wel degelijk zin. Of is er sprake van veel stof (bijvoorbeeld rondom een boerderij) dan heeft het laten reinigen van zonnepanelen eveneens zin. U kunt het schoonmaken dan zelf doen, of uitbesteden

Hier 9 nuttige tips voor schoonmaken zonnepanelen:

  1. Inspecteer circa 3 keer per jaar de zonnepanelen. Wees vooral alert op dikke vogelpoep. Eén grote klodder op één zonnepaneel kan al voor rendementsverlies zorgen van 2 tot 5%.
  2. Zie je geen dikke klodders en is het betreden van het dak risicovol, gebruik dan een tuinslang om de zonnepanelen af te spuiten. Dit is niet de beste manier om de panelen schoon te maken, maar het zorgt ervoor dat het belangrijkste vuil verwijderd wordt. De meeste stof komt dan wel los. Komt er uit uw kraan extreem hard water, reinig uw zonnepanelen dan met regenwater. Gebruik bijvoorbeeld een hogedruk plantenspuit. Dit zijn plantenspuiten die vaak gebruikt worden voor pesticiden.
  3. Als de zonnepanelen droog zijn, probeer de droge resten eerst zonder water te verwijderen.
  4. Reinig de zonnepanelen als de zonnestraling minimaal is, bijvoorbeeld ’s morgens of ‘s avonds. Zodoende droogt het water niet te snel op en blijven er minder resten achter.
  5. Is uw dak goed bereikbaar (bijvoorbeeld plat dak) gebruik dan warm water met speciaal reinigingsmiddel en een zachte spons. Gebruik niet zomaar allesreiniger of groene zeep. Voor sommige zonnepanelen tast dit namelijk de zelfreinigende laag aan. Gebruik bijvoorbeeld het middel van BioFair waarbij plantaardige suikers zijn gebruikt in plaats van aardoliën. Ook zonder reinigingsmiddel kunt u overigens al veel bereiken. Spoel vervolgens af met lauw of koud water en maak ze droog.
  6. Gebruik geen schuurmiddelen met metaal (Brillo), die tasten namelijk het glas aan. Gebruik ook geen schuurmiddel zoals Cif of schuursponsjes. Dit kan krasjes achteraten en heeft een negatieve invloed op de prestaties. En gebruik zeker geen hoge drukreiniger. De hoge druk geeft het risico dat er water tussen de cellen en glas komt.
  7. Is  uw dak lastig bereikbaar en ziet u vuilresten, neem geen risico’s met het betreden van het dak. Gebruik bij voorkeur een uitschuifbare wisser (telescoop) en probeer de zonnepanelen af te spoelen met de tuinslang. Er zijn telescoopwissers op de markt waar u de tuinslag op kan aansluiten.
  8. Betreed uw schuine dak alleen met een valbeveiliging
  9. U kunt ook eventueel een gespecialiseerd schoonmaak bedrijf inschakelen
info

Meer weten?

Wilt u weten hoe u geld kunt besparen met een nieuw dak van Energie+dak? Bel ons dan. U kunt ons ook mailen met uw vraag.