Salderen met zonnepanelen

Salderen met zonnepanelen

Eigenaren van zonnepanelen mogen nu hun elektriciteit terug leveren aan het net, waarbij de geleverde stroom wordt verrekend met het eigen verbruik. Waar heeft u allemaal mee te maken als u zonnestroom terug levert aan het elektriciteit net? Lees hier alle ins en outs over salderen van stroom met zonnepanelen.

Wat is salderen?

Als de zon volop schijnt en de zonnepanelen meer vermogen opleveren dan er wordt verbruikt, wordt het overschot terug geleverd aan het net. Als ’s avonds de zon is ondergegaan en de zonnepanelen niets meer opwekken wordt er vervolgens weer stroom afgenomen van het net. De terug levering en de afname mogen in Nederland tegen elkaar worden weggestreept. Dit wordt salderen genoemd en is wettelijk vastgelegd in de salderingsregeling.Wat houdt de salderingsregeling in?

Iedereen met een aansluiting tot en met 3 x 80A komt in aanmerking voor de salderingsregeling. Praktisch alle particuliere woningen komen hiervoor in aanmerking. Het betekent dat u voor uw terug geleverde stroom evenveel ontvangt als u betaalt (inclusief belastingen en transportkosten) voor de afgenomen stroom.

 

Mag ik onbeperkt stroom salderen? 

Sinds juli 2013 is er geen beperking meer aan de stroom die u mag salderen. U kunt alleen niet méér salderen dan u zelf verbruikt. Wekt u toch meer op dan u verbruikt, dan krijgt u van uw energieleverancier een terug lever vergoeding. Deze is over het algemeen aanzienlijk lager dan u voor uw stroom betaalt, soms slechts € 0,05 per kWh (versus € 0,22 bij afname). Dat heeft te maken met het grote aandeel energiebelasting en BTW die er op stroom wordt geheven.

 

Gaat het salderen na 2020 verdwijnen?

Minister Kamp heeft aangegeven dat de huidige salderingsregeling tot en met 2023 in zijn huidige blijft bestaan. Enkele Kamerleden hebben ervoor gezorgd dat de motie is aangenomen om de salderingsregeling tot en met 2023 te continueren. Dit om de bezitters van zonnepanelen meer investeringszekerheid te bieden.